Facebook csoporttulajdonosok és tagok személyiségtípusai - Alkotó Blogger Portál Magazin

Facebook csoporttulajdonosok és tagok személyiségtípusai

Facebook csoporttulajdonosok es tagok szemelyisegtipusai
Facebook csoporttulajdonosok és tagok személyiségtípusai
Ez a cikk igazából sok év megfigyelésének eredménye. Egy idő után az embernek olyan érzése támad, ugyanazokkal az emberekkel találja a szembe magát, egészen eltérő csoportokban. Valójában vannak alaptípusok, amelyek minden nagyobb csoportban előfordulnak. 2012-ben már írtam a Facebook személyiségtípusokról általában. Most a csoportok tulajdonosai/irányítói és tagjai kerültek sorra.
Valamennyi típust valóban létező személyekről formáltam.


Az emberek jó része nem sorolható be csak egyetlen típusba, mégis a legtöbbhöz valamelyik különösen közel áll. Bár a cikk szórakoztató és néha humorosan jellemzi az egyes típusokat, mégis rávilágít az egyediségre. Természetesen több típus is létezik, de a ebben a bejegyzésben igyekeztem összesűríteni a legjellegzetesebbeket.
Facebook csoporttulajdonosok 10 személyiségtípusa

A vaskalaposRendfenntartó szerepet játszik, és kínosan ügyel arra, hogy a csoportban mindenki betartsa a szabályokat. Folyamatosan résen van és ha valaki elszólja magát, vagy kétértelmű kijelentést tesz, máris megjelenik.
Néha olyan érzésünk lehet, csak azért hozta létre a csoportot, hogy irányítói, fegyelmezői, bírói ambícióit kiélje, vagy éppen ezeket gyakorolja. Ha jó a téma, a közösség, vagy a kommunikáció aktív, nem olyan zavaró, egyébként riasztó lehet.
A „haver”Baráti körnek készítette a csoportot, s ha később naggyá is nőtt, ő úgy maradt meg, mint aki „alapító” (mert nem akadt más), de a banda tagjaként viselkedik. Nem igazán alkot szabályokat, inkább élvezni akarja a társas légkört. Nagyon közvetlen, időnként gyermeteg módon viselkedik, és el is feledkezik arról, hogy csoporttulajdonosként felelőssége van, vagy nem is akar ezzel foglalkozni. Számára ez szórakozás.
A széplelkűIgazi gondoskodó, vagy „vendégváró” típus, aki csemetéikként kezeli a csoport tagjait. Nem szokatlan tőle, hogy aranyoskáim, galambocskáim, kedveseim, édeseim szavakkal becézgeti a csoportot. Egyesek imádják ezt a stílust, mások nem tudnak mit kezdeni vele. Nem lehet rá semmi rosszat mondani, de néha gyerekesnek tűnhet, vagy legalábbis olyannak, aki nem akar túlzott komolyságot, „szakmaiságot” vinni a csoportba.
Az üzletemberMinden megnyilvánulása az értékesítésre irányul. Igyekszik mozgásban tartani a csoportot, s ezért mindenfélét kipróbál, de a végcél mindig az, hogy vegyenek tőle. Van aki nagyon jól csinálja, s van, aki számos követőt elveszt a stílusával.


Facebook csoporttulajdonosok 10 személyiségtípusaA szakemberKeni-vágja a szakmáját, él-hal érte. Bármit megkérdezhetsz tőle, tudni fogja a választ. De nem biztos, hogy te is érteni fogod, mert hajlamos elfeledkezni arról, hogy ami számára olyan természetes, mint a levegő, másnak még új.
Vonzza amagához a hasonló szakmabelieket, akik elbeszélgetnek egymással úgy, hogy a laikus, aki csak információ miatt csatlakozott, azt érzi, mintha egy idegen országban lenne, ahol más nyelven beszélnek.
A láthatatlanSzinte sosincs jelen a csoport beszélgetéseiben, és posztot sem ír. Vagy nem érdekli, nem ér rá vele foglalkozni, vagy valaki mást bízott meg adminisztrátorként, vagy moderátorként. Nincs különösebb célja a csoporttal, vagy megfigyelésre használja. Ő a láthatatlan szellem, aki mint „Teremtő” megalkotta a csoportot, aztán felszállt a mennyekbe.
A dogmatikusKőmerev elvei vannak, amikhez élete árán is ragaszkodik. Sokszor vallási, ezoterikus, vagy éppen valamilyen ideológia, nézet alapú csoport vezetője. Nem érti a másságot. Van egy világkép a fejében, ami számára szent és sérthetetlen, aki ezt megkérdőjelezi, nem méltó számára, hogy elfogadja.
Ha kétszer is megkérdőjelezed amit mond, vagy alternatívákat próbálsz bemutatni, kidob a csoportból, tiltja a neved, s utána sem az ő, sem a csoport nevét nem látod többé.
A csoportgyártóEgyik kedvenc foglalatossága a csoportok létrehozása. Valami tetszik neki és több mint egy percig leköti az érdeklődését? Hopp, máris készít neki egy csoportot. Nem nagyon izgatja honnan lesznek tagok, fogja és beteszi ismerősei zömét. Egy idő után persze már alig tudja követni az összes csoportot, amit létrehozott, de nem zavartatja magát.
Van egy felelősségteljesebb ellenpéldája is, aki azért hoz létre sok csoportot, mert mindegyikkel valami célja van, illetve a különböző területeket, melyekkel foglalkozik külön akarja választani. Ő azonban gondoskodik róla, hogy ezekben a csoportokban minden rendben működjön.
Az energiaforrásOlyan egyén, aki energetikailag erős kisugárzású, vagy lelkileg-szellemileg-spirituálisan magas fokra jutott. A jelenléte erőt ad, megvigasztal, felemel és soha nem próbál meg befolyásolni. A csoportjában sok tiszta szellem van, az emberek általában jóindulatúak és megértők.
Amikor megnyilvánul, személyes, őszinte, vagy tanító jellegű, de nem kioktatva, hanem inkább inspirálva másokat. Az emberek szívesen vannak a csoportjában, akkor is, ha kevés az újdonság, mert a csoport egy igazi szigetet képez a külvilág sodrásában, ahova mindig szívesen visszatérünk.
A szervezőMindig valamilyen eseményt szervez és ehhez csoportot alakít, vagy vannak csoportjai, amelyekben rendszeresen szervez valamit. Tipikus aktív személyiség, aki számára a cselekvés az élet mozgatója. Mindent megtesz azért, hogy megmozgassa az embereket, igazi aktivista. Több altípusa létezik, van aki a saját üzletét építi ezzel, van akinek ez az életformája, megint más különböző szenvedélyeknek hódol, s ezekhez keres társakat.


Facebook csoporttagok 20 személyiségtípusa

A lekezelőLaza, pökhendi, simán beszól bárkinek. Nem feltétlen bunkó, csak ismeretlen előtte a tapintat szó jelentése, vagy nem akar vele foglalkozni. Általában lekezelő, de róla leperegnek a kritikák. Nem biztos, hogy rosszindulatú, az is lehet, jól ért a dolgához, de a kommunikációja ilyen.
Észre sem veszi, ha valakit megsért (az „áldozatok” ellenben gyakran kilépnek a csoportból), ugyanakkor azokkal, akik ismerik, egész jól kijön. Nehéz eldönteni mihez kezdjünk vele, mert a csoport egyik része igényli, a másik része utálja.
A sértődősRendkívül érzékeny. Nehezen viseli a kritikát, és ha – akár véletlenül – megsérti a szabályokat, az első figyelmeztetésre megsértődik. Nem mondhatod neki egyenesen, hogy „megszegted a szabályt”, mert úgy reagál, mint amikor az utcán a rendőr megállít valakit és megszondáztat. Megijed, és védekezni kezd.
Előfordulhat, hogy az első – számára nem barátságosnak értékelt – szóra kilép a csoportból, de még megjegyzi, hogy mi a véleménye az adminisztrátorról, vagy a csoporttagokról.
A szerényRitkán nyilvánul meg, s akkor általában így kezdi: – Bocsánat, ha nagy butaságot kérdezek, töröljétek nyugodtan…
Nagyon ritkán tesz kijelentést, óvatos és kifejezetten ügyel arra, nehogy önmagát dicsérje. Mindig a kezdő, vagy keveset tudó szerepében mozog, vonzza magához a „magyarázókat”. Könnyű kezelni, sosem nő föléd, és nem fog kérkedni.
A félénkÁltalában nem szólal meg. Ha mégis, akkor csak röviden és abban, amiben biztos. Előre elnézést kér, nehogy megbántson valakit és ha valaki mond valamit neki, amit nem ért, hajlamos megijedni.
Nehéz felismerni és észrevenni, mert félénksége miatt csak akkor szólal meg, ha nagyon kikívánkozik belőle valami. Kínosan ügyel rá, senkit se bántson meg és ne legyen túl feltűnő, ezért keveset árul el magáról.
Az agyalóÁllandóan töri a fejét valamin. Töprengéseit rendszeresen megosztja a csoportban. Előfordulhat, hogy saját magával is elbeszélget, ha éppen nincs ki kommentelje :D
Mindig valamin ügyködik, de ez lehet, hogy csak gondolati szinten nyilvánul meg. Beszámol a tervéről, kérdéseket tesz fel, aztán végül lehet, hogy semmi sem lesz belőle. Őt ez különösebben nem zavarja, máris a következő témán töri a fejét.
A figyelemvadászMaga sem veszi észre, de attól töltődik fel, ha figyelnek rá. Sokszor akkor is hozzászól, ha lövése sincs az adott dologról. Néha csak azért kérdez, vagy mond valamit, mert ha rá figyelnek, ez bizonyos fokig felspannolja, így feltöltődik energiával.
Két típusa is van, az egyik energetikailag „vérszegény”, ha kevés figyelmet kap, könnyen elveszti kedvét és lelankad. A másik típus mindenáron figyelmet szerez, nem zavarja, ha másokat bosszant, sokszor azért kérdőjelez meg mindent, hogy újabb és újabb figyelmet kapjon. Utóbbi a „vallató” személyiségtípushoz tartozik.


Facebook csoporttagok 20 személyiségtípusa
A káromkodóSzámára természetes, hogy minden második szava valamilyen oda nem illő kötőszó. Az érzéseit véleményét nem is tudja másképp kifejezni, csak mindenféle trágár kifejezésekkel. Ha örül, azt is úgy mondja, hogy még családi környezetben sem lenne illendő.
Az embertelenNem is gondoltam volna, hogy ilyenek vannak, amíg nem láttam a saját szememmel. Erkölcsi érzéke nulla, vagy nincsenek ilyen aggályai. Ha valaki neki nem szimpatikus, vagy csak butábbnak tartja magánál, simán leszólja. Mindezt mindenféle düh nélkül, csak úgy szenvtelenül.
Minden gátlás nélkül kimondja a másiknak, hogy hülye, vagy ostoba, vagy nem ide való. Ennél sokkal csúnyább kifejezéseket is használ és ez számára természetes. Megsérti a másikat? Ez neki nem számít. Ha neki úgy esik jól, ez nem izgatja. A legjobb mihamarabb megszabadulni tőle. Egyik normális csoportban sincsen helye.
A letaglózóSzámára sötét a világ. Mindenben pillanatok alatt problémát talál. Kapásból felmond ezer akadályt valaminek az elérésével kapcsolatban. Nehéz neki megoldást kínálni, mert újabb és újabb gátló tényezőket sorol fel. Nem mondja, de az embernek az az érzése, gondja van az időjárással, a világgal, az emberekkel és minden helyzettel. Energetikailag a „szegény én” személyiségtípus áll hozzá a legközelebb.
A lebegőMindig magasan szárnyal, nehéz a földön tartani. Könnyed, vidám, laza, és néha humoros. Nem tudod elkeseríteni. Nem hagyja, hogy lehúzzák, mindig van valami frappáns válasza, a negativizmus lepereg róla.
Rengeteg pozitív kifejezést használ, ritkán foglalkozik a részletekkel, nem érti a panaszkodókat. Ha fejlett egyéniség, felemelő, erősítő hatással van a csoport tagjaira. Ha csak javíthatatlan optimista, aki egyébként csupán a mának él, akkor is üde színfolt lehet, bár kevés gyakorlati példával szolgál.
A hírhozóŐ a napi hírgyáros. Folyamatosan jelentkezik új hírekkel, a saját oldalairól vagy máshonnan. Gondoskodik róla, hogy semmiről se maradjunk le az adott témával kapcsolatban.
Fontos neki, hogy mindig ő legyen az első, aki megosztja az új információt. Van amelyik csak megoszt, és van, aki a hírek mellett néha saját bejegyzést, véleményt, kérdést is produkál.
A statisztaÁlatlában közvéleménykutatást végez, vagy szavazásokat tart. Mindig van egy-egy kérdése, amelyre válaszokat vár, vagy feldob valamit és a válaszlehetőségeket megadva szavazásokat rendez.
Két fő típusa van, de a kettő lehet együtt is. Az egyik, aki élvezi az egészet, mivel minden érdekli adott témával kapcsolatban, kíváncsi mások véleményére. A másik inkább piackutatási okokból teszi ezeket és/vagy okulni akar a kapott eredményekből.
A figyelmetlen posztolóEz Hujber Zsuzsanna, a Magyar Bloggerek és Blogkedvelők Közössége Facebook csoport tulajdonosának a megfigyelése: „Ha nincs szabályzat, odafigyelés, szankció, elszabadul a pokol. Akkor jön a daráló eladó, meg a „hova vigyem a kutyámat Kecskeméten oltatni” című poszt. Oda bele, az ingatlanhirdetősbe. A csúcsok csúcsa nyilván, mikor a házeladás csoportban hirdeti a virágboltját, mint szolgáltatást, mert hát ugyan kit hat meg a cél, ő oda behajítja a hirdetését és helló...”
A gorombaEz szintén Zsuzsanna megfigyelése: „Ami még nagyon kellemetlen tud lenni, az a személyeskedés. Nyilván mindenkinek lehet véleménye, de azt illik kultúrált hangnemben megosztani, nem afféle dúvadként támadni mindenkit, aki picit is mást gondol. Aki meg ilyen helyzetben anyázik, meg különféle célmeghatározásokkal küldi a másikat adott helyekre, bizony helyreigazítandó, és ha nem változtat, tiltható.”
Megjegyzés: A gorombát az különbözteti meg az embertelen típustól, hogy indulatos. Az embertelen flegma, laza és érdektelen, de a goromba heves vérmérsékletű.
A posztolgatóÉjjel-nappal, vígan-búsan, ő mindig ott van egy posztban. Különösebben nem foglalkozik azzal, látják -e, lájkolják -e, egyáltalán posztolt -e már valaki rajta kívül, legutóbbi bejegyzése óta. Ő mindig aktív, muszáj valamit mondania, vagy közzé tenni a legújabb talált, vagy maga által írt cikkét.


Facebook csoporttag típusokA sasolóSzinte soha nem nyilvánul meg, de mindenről tud, ami a csoportban zajlik. Rettentően kíváncsi, vagy érdeklődő, nem szalaszt el egyetlen megnyilvánulást sem. Onnan tudod felismerni, ha egyszer olyan kérdés, vagy téma vetődik fel, amire senki nem tudja a választ (vagy nem emlékszik), ő nem bír ellenállni és megmondja. Senki sem emlékezett rá, de ő résen volt, és még ezt is tudja.
Nem akar a középpontban lenni, ezért hacsak nem muszáj, máris visszavonul, de a háttérből mindig mindenről tudni akar.
A komolyIgyekszik mindig tárgyilagos, megfontolt és szenvtelen maradni. Megnyilatkozásaiban megmarad a száraz tényeknél, kommunikációja érzelemmentes, semlegesnek ható. Soha nem mutat semmilyen hangulati reakciót, úgy viselkedik mint egy statikus, elemez, mérlegel, összegez, közöl.


A hangulatemberAz előző típus ellentétének is tekinthető. Szinte minden megnyilvánulása tartalmaz érzelmektől fűtött szavakat. Nagyon lelkes, vagy éppen lehangolt, hajlamos a szélsőségekre. Nem sokáig bír a száraz elméletekkel foglalkozni, őt az érzések, az élmény, az átélés foglalkoztatja. Mélyen átéli a dolgokat, így senkire sem marad hatástalan, de gyorsan váltakozik a lelkiállapota, így vagy feldob, vagy lehangol.
Az okoskaŐ aztán minden jobban tud, mindenhez ért, és ezt meg is mondja. Imád vitatkozni, a tudását fitogtatni, szinte lesi az alkalmat. Néha egészen jó dolgokat mond, és lehet, hogy bizonyos területekben, témákban nagyon jártas. Ami zavaró lehet a többiek számára, hogy szereti, ha az övé az utolsó szó, és nem igazán veszi észre, ha valaki legalább annyit tud, mint ő.
Az ideális tagSoha nem beszél feleslegesen, de amikor valamihez hozzászól, vagy bejegyzést tesz közzé, az nagyon hasznos. Szívesen segít, de önmagát nem szokta reklámozni. A hozzászólásai építőek, oda illenek, intelligensek és alkalmazhatók. Alkalmazkodik a helyzethez, vagy a társakhoz és úgy kommunikál. Ezért lehet komoly, humoros, lelkesítő, informatív, vagy támogató. Szerencsére sok ilyen ember van, de a sok különféle típus között néha nehéz észrevenni.


Ha csoporttulajdonos vagy (legalább 50 fővel), csatlakozz a Facebook csoporttulajdonosok csoportba!
Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk, vagy egyes részleteinek másolása, engedély nélküli közzététele más oldalakon, szerzői jogsértés miatt következményekkel jár. Használd a megosztás gombo(ka)t!


Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.