Könyves blogok. Milyen a jó könyves blog? - Alkotó Blogger Portál Magazin

Könyves blogok. Milyen a jó könyves blog?

Konyves blogok. Milyen a jo konyves blog?
 Könyves blogok. Milyen a jó könyves blog?







Mivel az első sorozatom a könyves blogokról szól, körbenéztem a magyar könyves blogok között. Ami nagyon jó: rengeteg könyves blog van, és ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak, és fel is dolgozzák az olvasottakat.
A sok-sok egyéni látásmód, megfigyelés, elemzés, kritika, bemutatás megkönnyíti a könyvek megismerését, és kedvet is csinál az olvasásukhoz. Ebben a cikkben a könyves blogokról való megfigyeléseimet írom le, amely messze nem lehet teljes, de remélhetőleg mutat egyfajta hasznos képet róluk.



Saját könyves blogom (Régi Új Könyvek Blogja) által mélyen belemerültem a készítésbe, így belülről is tudom, milyen munka áll egy-egy könyvismertető, vagy sorozat, műfaj bemutatása mögött.




A könyves blogok előnyei


Irdatlan mennyiségű könyv létezik ma már a világon, és a könyves blogoknak nagy szerepe van abban, hogy felhívják a figyelmet egy-egy könyvre, illetve megkönnyítsék a megvásárlásához való döntést. Ennek ellenére még mindig rengeteg könyv van, amelyről nincsen igazi leírás, sőt a könyves adatbázisokban is alig van róla info.
Én egy-egy könyv elolvasása után is szeretek róla olvasni, mert kíváncsi vagyok, hogyan látták mások. A könyves blogban sokkal részletesebben írnak egy könyvről, mint a könyváruházakban, adatbázisokban, vagy fórumokon. Sok olyasmire felhívják a figyelmet, amire az ember nem is gondolt volna. De a legfontosabb, hogy olyan könyveket is megismerhetünk, amelyekről alig hallottunk.


 



Könyves blogok típusai


Számtalan módon osztályozhatjuk ezeket a blogokat, itt most nem fogok kitérni minden variációra. Az egyik fő elválasztás, hogy valamilyen könyváruház blogjáról van e szó, vagy egy magán ember, privát blogjáról. Ezen kívül magán emberek, saját blogjaikon is írhatnak könyváruházak, boltok felkérésére.
 
 Könyves blogok típusai, előnyei

 A másik felosztás lehet a könyvek típusa szerinti. A legtöbb könyves blog regényeket ismertet, és viszonylag kevés a szakkönyveket bemutató. Ezeken belül rengeteg változat létezik. A blogok többsége több műfajt mutat be, kevés az, amelyik csak egy-egy irodalmi műfaj, vagy stílus specialistája. De sok blogger azokat a műfajokat mutatja be szívesen, amelyek közel állnak hozzá, ami érthető.
Elrendezés, felosztás és megközelítés szempontjából is többféle könyves blogot találni. Vannak, amelyek csak a könyvekkel foglalkoznak, mások írókat is bemutatnak, megint mások interjúkat is készítenek. Van olyan, ahol a könyvek mellett részben kapcsolódó tárgykörrel is foglalkoznak, mint például filmek, művészetek.
A blog szerzőinek számát tekintve is különböző típusok vannak. Mert bár a többségük egyszerzős, vannak párban, vagy trióban írók. És egyes blogokat sok blogger írja, vagy éppen vendég blogger.


 



Könyves blogok tartalma


Végignézve számos könyves blogot, óriási különbségeket láttam a terjedelem tekintetében. Van olyan is, ahol egy-egy cikk mindössze néhány sor, egy-egy kép. A másik véglet, ahol jókora összefoglaló található, hosszú ismertetővel, jellemzéssel, mindennel.
Olvasói és keresőoptimalizálási szempontból is a röpke, pár bekezdéses ismertetők kevésbé értékesek. A Google is sokkal inkább díjazza a részletes, tartalmas, alapos írásokat. Ha hosszú egy bejegyzés, akkor jó, amikor van több alcím, és témakörök, vagy szempontok szerint fel van osztva a cikk, sok bekezdéssel. Hosszú távon ez mindig megtérül, mert az internetes keresőmotorok és az olvasók is gyakrabban járnak vissza.
A másik, ami fontos, az eredetiség, és egyéni szempontok. A máshonnan másolt szövegek nem csak visszataszítóak, de büntetést is vonhatnak maguk után, és pont a blogíró személyes nézőpontja hiányzik belőlük.


Elrendezés, tájékozódás, kinézet


Számít, hogy mennyire vonzó egy blog. De nem annyira az, hogy mennyire díszített, hanem, hogy szép, letisztult felület legyen, amely vonzza a tekintetet. Fontos, hogy könnyen lehessen olvasni, és tájékozódni a blogon. A háttér, a betűtípus, a szöveg színe, és ezen tényezők együtthatója sosem mehet az olvashatóság rovására.
Az, hogy az olvasó jól és könnyen tudjon navigálni benne, szintén fontos szempont. Több blogot láttam, ami egész jó tartalmában, de nem találtam az egyes bejegyzéseket. Csak sokadszori kattintásra jutottam el egy-egy könyvismertetőhöz, mert nem volt ehhez segítő szöveg, vagy legalább egy rendszerező menü. Vannak olyan könyves blogok is, ahol műfajok, szerzők és témakörök szerint is kereshetünk, ami nagyon megkönnyíti a látogató dolgát. Ezerszer több a valószínűsége, hogy tovább elidőzik az ilyen blogon.



 Könyves blogok elrendezés


A menük, cimkék és egyéb tájékozódási elemek szerepe mit sem csökkent az elmúlt években. Az olvasót nem árt „vezetni”, mert egyébként össze-vissza kattintgat, mígnem elunja magát és odébb áll.


Bemutatkozás és kapcsolat


Ez számomra sokkal személyesebbé tesz egy blogot és ad egy egyéni keretet a weboldalnak. Nem kell önéletrajzot írni, de minimum pár soros bemutatkozás meghittebbé, élőbbé teszi az egész kommunikációt. Az sem baj, ha ez egy másik oldalon történik, például egy linkkel hivatkozunk a másik oldalunkra, ahol olvasható a bemutatkozás.
Több igazán kiváló könyves blogot olvastam már, ahol a szerzőről semmit sem lehet megtudni. Maximum egy álnevet használ felhasználói névként, de nem lehet megtudni, ki áll a bejegyzések mögött. Ez azért is sajnálatos, mert ha valaki nagyon jó összefoglalókat ír, szívesen ismertetik és népszerűsítik mások is. Bizonyos fokig érthető lehet az anonimitás, hiszen nem mindenki szereti nyilvánosan felfedni magát, de ezzel egyben csökkenti a kommunikációs lehetőségek számát.
Nem kell egy blog esetében feltüntetni a pontos nevet, címet, telefonszámot – ez már túlzás, hacsak nem valamilyen vállalkozóról van szó – de egy elérhetőség, mondjuk e-mail cím nem árt.



A könyves blogok egyénisége


A megfelelő információk mellett a blog egyedisége és a blogger egyénisége az, ami miatt hajlandóságot érzek, hogy többször is visszatérjek egy blogra. Az alapos, szakmai, irodalmi, kritikai műelemzésnek is megvan a maga értelme, de a szubjektívebb, egyéni élményeken alapuló jellemzés teszi színesebbé, élettel telibbé a könyvek ismertetését.
Teljesen mindegy nő, vagy férfi, 14, vagy 80 éves a blogger, ha van egyéni stílusa, humora, beleérzőképessége, szavaival ügyesen közvetíti az általa megélt könyvélményt meglesz a maga olvasóközönsége. Ahány ember, annyiféle stílushoz és szöveghez való szimpátia létezik, így érdemes elhagyni a sablonosságot, és az informativitás mellett szórakoztatóbbá tenni a közlendőt.




 Könyves blogok egyénisége


A blogírás akár egy szakmának is tekinthető, amely egyre fejlődik és mindig újat és újat lehet tanulni benne. Nem véletlenül írtam írással foglalkozó sorozatom első részében, hogy „A leggyorsabb út az olvasókhoz a blog”, és ezt érdemes jól csinálni.



Milyen a jó könyves blog?


Nem tértem ki minden részletre, erre egy blogbejegyzés kevés lenne, de remélhetőleg sikerült érinteni a legfontosabb összetevőket. Összefoglalva az eddigieket, az a jó könyves blog, amelynek vannak rendszeres, visszatérő látogatói, akik elégedettek.
A jó könyves blog külsőre is tetszetős, de ami még fontosabb, átlátható, könnyen olvasható, jól lehet tájékozódni benne. Tartalmaz olyan elemeket, amelyek megkönnyítik mindezt, úgymint menü, címkék, vagy kategóriák, belső linkek, beszédes címek.
A tartalom és a szöveg eredeti, tagolt, elegendő információt ad át, és mindezt olvasmányosan, nem szárazon. A blogger egyéni meglátásai, írásmódja színessé, „ízessé” tehetik a blogot. Külön jó pont, ha érdekességeket is bemutat, például kevésbé ismert könyveket, vagy amelyekről alig található információ. Ha írókat is bemutat, de nem Wikipédiából másolva, hanem például egyéni interjúban, még jobb.
Ha lehet tudni, ki a blogszerző, az bizalmat épít, és sokkal jobban megjegyzi az olvasó. Ezt tovább növeli a kapcsolatfelvételi lehetőség, a hozzászólások lehetősége pedig alapvető.



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.