Csoportok kezelése Facebook csoporttulajdonosoknak - Alkotó Blogger Portál Magazin

Csoportok kezelése Facebook csoporttulajdonosoknak

Csoportok kezelese Facebook csoporttulajdonosoknak
Csoportok kezelése Facebook csoporttulajdonosoknak


A 2010-es évek közepére a csoportok szinte vezető helyet foglaltak el a Facebook kommunikációban. Mivel a személyes oldalak, és a cégek, termékek, s hobbioldalak természetes elérését nagyban csökkentette a Facebook, így a csoportokban fókuszálódott a kommunikáció jobban. De nem mindegyikben, a kevés hozzászólást generáló csoportok aktivitása nem változott, viszont a nagyobb aktivitással bíró csoportoké nőtt.Ez a cikk a Facebook csoportok kezelésével foglalkozik tulajdonosi (adminisztrátori) szempontból, így a létrehozásával, s beállításával nem, arra ott a Facebook súgója, s számos más oldal.


A Facebook csoport célja


A Facebook csoport létrehozásának számos oka lehet, hasonló érdeklődésű emberek összekapcsolásán át, üzleti, értékesítési célokig.
Mielőtt létrehozol egy csoportot, döntsd el, miért teszed, s mi a célod vele. Ha a termékes, vagy céges, illetve vásárlói, hirdetési csoportokat leszámítjuk, nem árt, ha az adott csoport témája közel áll hozzád, kivéve, ha más kezébe adod az irányítást.
A csoport célja ne csak számodra legyen egyértelmű, fogalmazd meg a leírásában is, amit mindenki láthat. Ez az alap, a kiindulópont, amihez mindenki tarthatja magát.Csoportszabályzat


Hacsak nem valamilyen baráti társaságról van szó, szinte minden esetben érdemes létrehozni egy csoportszabályzatot. Ezzel rengeteg későbbi fáradságtól megkímélheted magad. Érdemes az újonnan csatlakozókat megkérni a csoportszabályzat elolvasására, ezt már az automatikus kérdésekben meg lehet tenni.
A csoportszabályzat arra szolgál, hogy egyértelművé tegyen bizonyos dolgokat. Először is azt, hogy mire való a csoport, hogyan, s mire használják a tagok, mi az, ami engedett, s mi az, ami tiltott. Ha ez le van írva, akkor későbbi viták megelőzhetőek.
A csoportszabályzatot időről időre lehet finomítani, bővíteni. Nálam ez a struktúra vált be a legjobban, tartalmát tekintve:

Csoport célja
Miről posztoljanak, kommunikáljanak a tagok
Mi az ami nem engedett, vagy tilos


Ez csoportoktól függően további alrészekre bontható, s egyéb információk is hozzáadhatók (pl kik és hogyan csatlakoztathatók).

 
Facebook csoport céljaA csoportszabályzatnak nem csak az a célja, hogy szabályokat betartasson, hanem útmutatást nyújtson arra nézvést, miről, s hogyan érdemes kommunikálni. Az is a dolga, hogy egyenlőséget biztosítson a tagok között. Ezért például néhány csoportomban nem engedtem, hogy pontot, hangulatjelet, vagy mindenféle érdemi tartalom nélküli jelet tegyenek egy-egy posztjuk alá, csak azért, hogy újra a csoport idővonalának tetejére kerüljön.Kérdések csatlakozáskor


Ez a legjobb eszköz arra, hogy a csatlakozókat szűrd és lásd, kiket engedsz be. Akkor a leghasznosabb, ha a zárt csoportodba való lépésnek valamilyen feltétele van, de ennek meglétét nem tudod azonnal ellenőrizni.
A kérdésekben nem csak kérdezni lehet, de egyben köszöntheted az új tagokat és megkérheted a csoportszabályzat elolvasására. Ugyanis, ha már csatlakoztak, csak elenyésző számban nézik meg, még akkor is, ha rögzített bejegyzés.
Azért is jók a kérdések, mert számos embernek a beállításai miatt nem sok minden derül ki az adatlapjáról, vagy nem is közöl sok mindent.A Facebook csoportok kezelése, bővítése, aktivitás növelése


Ez olyan hatalmas témakör, hogy most csak éppen érintjük. Mivel a csoportok eleve egy adott téma (dolog) alapján szerveződnek, adott, hogy mi legyen a kommunikáció alapja. Ennek ellenére egyes csoportok stagnálnak, míg mások szédületes ütemben növekednek.
Nagyon sokat segít, ha olyan bejegyzéseket dobsz be, amelyekre „muszáj” reagálni. Ilyen például a szavazás, ügyes kérdések, témába vágó megjegyzések. Fontos a pozitív energia jelenléte is, a tagokat bátorítani, dicsérni, segíteni érdemes.A Facebook csoport kezelése hosszú távon, nagyobb csoportok


Amíg egyedül is el tudod látni a csoportod felügyeletét, kezelését, maradhatsz egyedül adminisztrátor. Ettől függetlenül nem árt egy megbízható ember, aki szintén rendelkezik jogosultságokkal, mert, ha bármilyen váratlan esemény miatt elveszted a csoport kezelése feletti lehetőséged, ott van ő.
Ha nagy a csoport, a megfelelő emberekből érdemes moderátort alkalmazni, mivel egy személyben nem tudsz mindenre odafigyelni, s rengeteg időd megy rá.

 
Facebook csoportok kezelése, kérdések
Facebook csoport összekapcsolása oldalakkal


Többnyire rendelkezünk már egy valamilyen hobbinkhoz, termékünkhöz, weboldalunkhoz létrehozott oldallal, mielőtt csoportot létrehozunk. Ezt a kettőt érdemes összekapcsolni. Az oldal a te kommunikációd kifele, a csoport pedig kölcsönösen, oda-vissza, illetve a tagok között.
Az összekapcsolt csoport és oldal esetén az oldal nevében is tudsz bejegyzéseket készíteni, hozzászólni a csoporthoz. Így olyan, mintha két tulajdonos, vagy két adminisztrátor lenne, a magán profilod és az oldalé.Facebook csoporttulajdonosok csoportja


Facebook csoportokkal szemben számtalan kérdés felmerül, ha vannak saját csoportjaid. Ez a cikk csak éppen az alapokat érinti, de azért, hogy a többi kérdésed, ötleted, tapasztalatod ne maradjon a levegőben, létrehoztam egy csoportot Facebook Csoporttulajdonosok néven.
Ide csatlakozhatsz, ha rendelkezel csoporttal, s a csoportod nem csak pár főből áll, nem inaktív, nem csak valamilyen baráti-családi, vagy egy adott esemény köré szerveződött csoport. Ha hosszú távú, célokkal rendelkező csoportod van – mindegy, hogy rajongói, hobbi, vagy vásárló csoport – érdemes csatlakoznod.  

 

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.