Szabó Melinda író – a sokoldalú novellagyártó - Alkotó Blogger Portál Magazin

Szabó Melinda író – a sokoldalú novellagyártó

Szabo Melinda iro – a sokoldalu novellagyarto
Szabó Melinda író – a sokoldalú novellagyártó




A nevem Szabó Melinda, csecsemő- és kisgyermek gondozó, nevelő szakot végeztem Kecskeméten. Személyiségem megformálásában jelentős szerepet játszott a főiskolai élet, a pszichológia különböző ágainak megismerése, a mese- és mítoszelmélet valamint az irodalom és az emberi lélek szoros összefüggéseinek megértése.





Vidéki lányként mindig is elbűvöltek az erdők, imádom a tópartot, a virágzó barackost, a nyugalmat árasztó helyszíneket. Futni is csak erdőben vagyok hajlandó, ilyenkor szoktak elönteni a jobbnál jobb ötletek, amik aztán otthon vagy egy kávézóban, cukrászdában formát öltenek a klaviatúrán keresztül.


Szabó Melinda mindig is elbűvöltek az erdők



Az íráshoz való kötődésem egyidős az írni tudásommal. Kisiskolás koromban már versikéket írtam a Télapónak, az anyukámnak, majd Cécile Aubrey Belle és Sebastien című regénye fogott meg annyira, hogy átírtam elbeszélő költeménnyé – már amennyire egy 4. osztályos kislány képes erre. Az a füzet azóta is féltve őrzött kincs. A próza középiskolás koromban érintett meg először, a kisregény és a novella lettek azok a műfajok, amiben leginkább ki tudom fejezni magam.
Mindig is meg akartam érteni, mi mozgatja az embereket, mi okozza a konfliktusaikat, hogyan érhetik el a vágyaikat, a boldogságot? Önmagam megismerésén keresztül tanultam meg, hogy a konfliktusokban ma már a lehetőségeket lássam, saját tapasztalataimból, mások történeteinek megértéséből születtek eddigi legjobb novelláim, amikről sokáig azt gondoltam, hogy a magamfajta, kisgyermekes, 30-as anyukáknak írok. Aztán megjelent az első novellás kötetem és egyre-másra kaptam visszajelzéseket az idősebb és fiatalabb férfi olvasóimtól is – talán érdemes lenne a borítót újra gondolni.


Szabó Melinda a kisregény és a novella



Az első kötet névnapi meglepetésként ért, 2016. december 2-án debütált az Underground Kiadó webáruházában. Velük ma már nem dolgozom együtt, jelenleg magánkiadásként érhető el a könyv, mely tíz novellát tartalmaz 120 oldalon. A novellák felépítése többsíkú. Az első síkon egy mai magyar társadalmi problémával küzdő hőssel találkozunk, aki így vagy úgy, de csak boldogul valahogyan, ugyanakkor felvetődik számos esetben a konfliktus lelki háttere és valamilyen spirituális vonatkozás is. Az egyik novella például szó szerint kilép a jelen dimenzióból és máshol fejeződik be, alternatív valóságként. Hangvételét tekintve hol bájos, hol baljós, gyakran provokatív éppen azért, hogy legyen min agyalni.
Novelláim múzsái általában az ismeretségi körömből kerülnek ki. Kedvenc történeteim természetesen a kisfiamhoz kötődnek, aki áradó, ártatlan gyermeki kérdéseivel, felvetéseivel inspirál. Szívesen írom meg a barátaim történeteit is, miután már látom az eseményeket több oldalról, hogy az elfogulatlanság objektivitásával közelíthessem meg a témát. Gyakran elég annyi is, hogy elmesélnek egy munkahelyi sztorit és beindul a fantáziám a „Mi lett volna, ha …?” kérdésén keresztül, majd születik valami, ami a valóságban véletlenül sem úgy esett meg, de akár történhetett volna ugyanúgy. Ilyen kombinatorikus vonalon született A falba zárt titok vagy a Terror a Dunakanyarban című történet is.


Szabó Melinda Angyalszárny és más történetek




Egyik olvasóm így értékelte a könyvet:

Szeretném, hogy tudd, a könyved vezet engem.
Amikor kinyitom, akkor mindig arra a fejezetre esik választásom, ami olyan üzenetet hordoz számomra, amit szinkronicitásnak is mondhatnék, a jövőben bekövetkező dolgaim megerősítését adja vissza.
Eddig mindig telitalálat volt. Köszönöm szépen!”


A következő kötet anyaga már készen áll, remélem, mihamarabb sikerül formába önteni. A késlekedés elsődleges oka a krónikus időhiány, fő állás mellett, egyedülálló anyukaként zsúfolt napjaim vannak. De nem aggódom, mert hiszem, hogy az életünk során mindig minden akkor történik, amikor történnie kell.
Írói pályámról megtudhattok többet is a szabomelinda.ucoz.hu weboldalamon, ahol számos kézirat elérhető, ha a blog menüt megnyitjátok és a kezdetek felé haladtok. Vigyázat, lesznek agyament meglepetések!




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.